CAT |  ESP
Contaminar menys per respirar millor
Jueves, 24 de enero de 2019 (Barcelona)Les grans ciutats europees fa temps que estan prenent mesures serioses contra la contaminació atmosfèrica, com la prohibició de l’entrada de vehicles al centre de la ciutat, la limitació de la velocitat o el foment de les energies renovables. I és que els índex de pol·lució a l’aire que respirem són cada vegada més preocupants pels efectes nocius sobre la salut: al 2017, un 98 % de la població espanyola va respirar aire contaminat.

La mala qualitat de l’aire que es respira provoca afectacions de tot tipus a curt i a llarg termini: irritació als ulls, malalties respiratòries (com la pneumònia, l’asma o el càncer de pulmó), problemes cardíacs, diabetis, alentiment del creixement del fetus i del cervell durant la infància, reducció de l’esperança de vida, entre d’altres.

ambulàncies DOMINGO recomana evitar situacions de contaminació, sobre tot, als pacients amb malalties respiratòries cròniques, donades les repercussions negatives que poden tenir sobre la seva salut.

Com contaminar menys?

Cada ciutadà pot contribuir de manera fàcil i ràpida en la tasca de reduir la contaminació a les ciutats. Aquests són alguns consells per no contaminar o per fer-ho en la menor mesura possible:

  • - Utilitzar el transport públic o compartir vehicle sempre que sigui possible.

  • - En cas d’utilitzar vehicle privat, portar les revisions i el manteniment al dia per tenir un control de les emissions contaminants.

  • - Reciclar els residus que es generen correctament (plàstic, vidre, bateries i piles…).

  • - Regular la calefacció i l’aire condicionat de casa i de l’oficina per a no malbaratar energia.

  • - Evitar obrir portes i finestres innecessàries per que no s’escapi el fred a l’estiu o la calor a l’hivern i mantenir l’ambient adequat.

  • - Comprar articles o envasos biodegradables o, en el millor cas, adquirir productes de materials més fàcils de reciclar que el plàstic, com el vidre o el cartró.

  • - Reduir l’ús de productes químics per neteja.

  • - Eliminar el consum de tabac.


A l’espera de tenir dades oficials sobre la contaminació a Espanya durant l’any 2018, amb les noves mesures mediambientals aprovades pels diferents governs autonòmics s’espera una reducció de les emissions de partícules en suspensió (PM2,5 i PM10) i de diòxid de nitrogen (NO2), i frenar així la tendència a l’alça dels indicadors de contaminació dels últims anys.