CAT |  ESP
Una ambulància submarina per humanitzar el transport pediàtric
Viernes, 23 de diciembre de 2016 (Barcelona)Imatges de l'interior de l'àmbulància (Chispum) i de la presentació del projecte.
Les instal·lacions del Servei d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) han acollit aquesta setmana la presentació del projecte “Oceans: l’ambulància submarina”. Es tracta d’una iniciativa sorgida de la col·laboració entre el SEM pediàtric dels hospitals de la Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu i la Fundació Somni dels Nens, que ha comptat amb el suport d’ambulàncies DOMINGO. L’empresa presta actualment el servei de transport sanitari pediàtric a Catalunya.

“Oceans: l’ambulància submarina” té com a objectiu humanitzar l’entorn dels vehicles sanitaris en què es traslladen els pacients infantils, per tal d’oferir una experiència més agradable i reduir l’estrès del pacient. El projecte planteja als infants un viatge submarí en companyia de peixos, tortugues, meduses, estrelles de mar i missatges de benvinguda en anglès, castellà i català.

En total, s’han decorat tres ambulàncies (dues actives i una de reserva) amb il·lustracions de l’artista Javirroyo i vinils de Chispum. Javirroyo ha dissenyat també una llibreta d’activitats amb els mateixos motius marins que decoren l’interior dels vehicles i que es regalaran als infants amb una capseta de colors perquè, quan siguin a casa o a l’hospital, tinguin un record el menys traumàtic possible del viatge en l’ambulància. La producció de les llibretes ha estat realitzada per Artyplan.

A més dels vinils i les llibretes, la Fundació Somni dels Nens ha facilitat per als vehicles un iPad, un iPod, uns auriculars i diferents joguines per fer que el trajecte sigui més confortable per als infants. Igualment, l’organització ha preparat dos cobertors de temàtica infantil per a les incubadores de nadons.

Des del SEM, expliquen que durant aquest 2016 les dues ambulàncies pediàtriques (una ubicada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’altra a l’Hospital Sant Joan de Déu) han atès un total de 1.356 incidents. En el 38% dels casos s’han atès pacients neonatals, és a dir, menors d’un mes de vida. El motiu més habitual dels trasllats pediàtrics són les malalties de l’aparell respiratori (24% del total). A aquestes intervencions per terra cal sumar-hi 153 assistències amb trasllats aeris pediàtrics, realitzats pels helicòpters medicalitzats del SEM.