CAT |  ESP
El 96% dels nous casos de lepra es detecta en 14 països
Miércoles, 27 de enero de 2016 (Barcelona)Mycobacterium leprae, el bacil que provoca la lepra. Foto: Centers for Disease Control and Prevention.
L’últim diumenge del mes de gener se celebra el Dia Mundial de la Lepra. Segons els informes oficials procedents de 103 països de 5 regions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la prevalença mundial de la lepra registrada a finals del 2013 va ser de 180.618 casos. El nombre de casos nous notificats al món aquell mateix any va ser de 215.656, respecte als 232.857 del 2012 i els 226.626 del 2011.

La lepra és una malaltia infecciosa crònica causada pel Mycobacterium leprae, un bacil àcid-resistent. El M. leprae es multiplica molt poc a poc i el període d’incubació de la malaltia és d’uns cinc anys. Els símptomes poden trigar fins a 20 anys en aparèixer.

La lepra afecta principalment la pell, els nervis perifèrics, la mucosa de les vies respiratòries altes i els ulls. Tot i que no és gaire contagiosa, la lepra es transmet per gotícules nasals i orals quan hi ha un contacte estret i freqüent amb persones malaltes no tractades. És una malaltia curable: si es tracta en les primeres fases, pot evitar-se la discapacitat.

El nombre de nous casos detectats en els darrers anys indica el grau de continuïtat de la transmissió de la infecció a la comunitat. Les estadístiques mundials revelen que, al 2013, 206.107 (96%) dels nous casos de lepra es van detectar en 14 països, i que només el 4% restant procedia de la resta del món. Només aquests 14 països van notificar més de 1.000 nous casos al 2013.

Encara queden focus de gran endemicitat en algunes zones de diversos països. Com a referència, l’OMS en menciona alguns: Angola, Bangladesh, Brasil, Xina, Etiòpia, Filipines, Índia, Indonèsia, Madagascar, Moçambic, Myanmar, Nepal, Nigèria, República Democràtica del Congo, República Unida de Tanzània, Sri Lanka, Sudan i Sudan del Sud.

Des del 1995, l’OMS proporciona gratuïtament a tots els malalts leprosos del món el tractament multimedicamentós, que és una opció curativa simple però molt eficaç per a tots els tipus de lepra. L’eliminació mundial de la lepra (que implica una taxa de prevalença mundial de menys d’1 cas per 10.000 habitants) es va aconseguir l’any 2000. En els darrers 20 anys, el tractament multimedicamentós ha permès curar a gairebé 16 milions de pacients amb lepra.