CAT |  ESP
Com evitar els refredats a la tardor?
Viernes, 22 de septiembre de 2017 (Barcelona)La tardor ja està aquí i amb ella la baixada de les temperatures, factor procliu per a l'aparició de refredats. Els canvis bruscs de temperatura provoquen una feblesa en el nostre sistema immunitari, per la qual cosa les nostres defenses baixen i quedem més exposats a agafar un constipat.

Encara que els refredats poden donar-se en qualsevol època de l'any, el contrast entre la calor de les hores centrals del dia i les baixes temperatures de les primeres i últimes hores del dia a la tardor, sumats a l'inici del curs escolar, són elements que faciliten encara més la propagació dels refredats.

Com preparar-se per no caure en ells? Equipar-se amb la roba apropiada segons l'època de l'any, allunyar-se de persones amb símptomes de la malaltia i seguir uns hàbits saludables ajudaran a evitar els refredats. No està demostrat que la vitamina C previngui els constipats, però sí que és una bona pràctica que podem seguir en la nostra vida diària per mantenir fort el nostre sistema immunitari. Menjar fibra i portar una dieta equilibrada també pot reforçar el nostre organisme.

I si tot i seguint aquests consells apareixen símptomes com a esternuts, afonia, congestió nasal o mucositat, solament queda cuidar-se i prendre precaucions ja que, si no es tracten a temps i correctament, poden derivar en amigdalitis, faringitis o en infeccions respiratòries més complexes. Per això, és important és seguir les recomanacions dels experts: beure líquids amb freqüència, rentar-se les mans sovint, no beure alcohol ni fumar, respectar les hores de descans, no romandre amb el cabell mullat durant molta estona…

És important acudir a un metge si el refredat dura més de 7-10 dies o si es presenten febres molt altes. Els professionals sanitaris prescriuran el tractament adequat per superar la malaltia.

A més, cal recordar què hem de fer per no contagiar a les persones del nostre al voltant durant les diferents fases del refredat. Tapar-se la boca i el nas amb les mans o amb un mocador en tossir o esternudar, rentar-se les mans amb freqüència, utilitzar mocadors d'un sol ús i desinfectar les superfícies que es toquen sovint són algunes de les precaucions a seguir per no propagar els refredats.