CAT |  ESP
La prevenció, clau per a reduir el risc cardiovascular
Martes, 29 de septiembre de 2015 (Barcelona)Foto: Winnond - Freedigitalphotos.net.
Cada 29 de setembre se celebra, des de l’any 2000, el Dia Mundial del Cor. En col·laboració amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la Federació Mundial del Cor organitza accions de sensibilització en més de 100 països, entre els quals es troba Espanya.

Es tracta d’esdeveniments que pretenen conscienciar la ciutadania sobre les malalties cardiovasculars (MCV), que són la primera causa de mort a nivell mundial. Les MCV són responsables de 17,3 milions de morts prematures cada any, tot i que es calcula que aquesta xifra podria arribar a 23 milions al 2030.

No obstant això, convé recordar que la majoria de les MCV poden prevenir-se si es tenen en compte els factors de risc, com el tabaquisme, una dieta poc saludable o la manca d’exercici. En aquest sentit, l’OMS s’ha fixat com a objectiu aconseguir una reducció del 25% de la mortalitat prematura per malaltia cardiovascular de cara al 2025.

Es freqüent que la societat culpabilitzi els individus que pateixen MCV perquè són fumadors, mengen i beuen de manera excessiva o no fan exercici. En aquests casos, s’oblida que en el nostre entorn, i especialment en zones molt urbanitzades, s’ha canviat l’estil de vida i la dieta.

Per això, el Dia Mundial del Cor busca cridar l’atenció sobre la necessitat d’afavorir entorns que siguin saludables i que contribueixin a evitar aquestes malalties, ja sigui a les llars, a la feina, a les escoles o a les comunitats. En molts llocs no es donen les condicions que faciliten l’elecció d’una dieta saludable (amb fruita i verdura o aliments frescos) o la realització d’activitat física, així com no  estar exposat al fum aliè. El Dia Mundial del Cor té com a objectiu donar suport a iniciatives que promoguin polítiques i programes per a generar espais que ajudin a tenir una vida més saludable.

CALCULADORA DEL RISC CARDIOVASCULAR
La calculadora del risc cardiovascular és una aplicació desenvolupada pel grup GEDIC i Pixeloide, que van rebre l’encàrrec de l’Organització Panamericana de la Salut. Amb aquesta eina, les persones poden calcular les probabilitats que tenen de patir una malaltia cardiovascular i adoptar les mesures necessàries per a reduir el risc. Es tenen en compte factors de risc cardiovascular com la pressió sanguínia elevada, el sobrepès, el colesterol elevat o la diabetis.