CAT |  ESP
Protegir-se de la calor: una qüestió de salut
Viernes, 31 de julio de 2015 (Barcelona)En els dies de molta calor, convé evitar el sol directe.
La calor excessiva i sostinguda té un impacte negatiu en la nostra salut. Segons indiquen des de la Generalitat de Catalunya, en els períodes de calor elevada i sostinguda es registra un increment de la mortalitat i dels ingressos hospitalaris no programats. Els efectes negatius de les onades de calor impacten especialment en la gent gran i les persones que tenen patologies cròniques intercurrents.

És per això que, des de l’any 2004, Catalunya aplica Plans d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS). Aquest estiu, el pla té tres grans objectius: predir amb la màxima anticipació que permetin els mitjans tècnics les possibles situacions meteorològiques de perill; minimitzar els efectes negatius de les onades de calor sobre la salut de la població de Catalunya, especialment dels grups més vulnerables, i coordinar les mesures i els recursos existents a Catalunya per fer front a possibles onades de calor.

Des de la Generalitat, recorden que la calor pot provocar els efectes següents: pèrdua de líquids i de sals minerals necessaris per a l'organisme; agreujament d'una malaltia crònica; deshidratació i esgotament, i fins i tot un cop de calor (temperatura molt alta, mal de cap, nàusees, set intensa, convulsions, somnolència o pèrdua del coneixement), una situació que pot acabar sent greu.

Si se sospita que una persona pateix un cop de calor, cal traslladar-la a un indret més fresc i donar-li aigua. És convenient mullar-la i ventar-la, i cal trucar urgentment els serveis sanitaris (telèfon 061 – CatSalut Respon).

Pel que fa a la prevenció, la Generalitat ofereix un conjunt de consells per a protegir-se del sol i la calor. A casa, cal controlar la temperatura. Durant les hores de sol, és aconsellable tancar les persianes de les finestres on toca. A la nit, obriu les finestres de casa perquè es refresqui. Estigueu-vos a les estances més fresques. Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat) per refrescar l'ambient. Si no teniu aire condicionat, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats. Refresqueu-vos sovint.

Al carrer, convé evitar el sol directe
. Porteu una gorra o un barret, i utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada. Procureu caminar per l'ombra, i estar sota un para-sol quan sigueu a la platja. Descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats. Porteu aigua i beveu-ne sovint, mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba. Vigileu en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no hi deixeu els infants amb les finestres tancades.

A les hores de més calor, s'aconsella limitar l'activitat física
. Eviteu sortir a les hores del migdia, que és quan fa més calor, i reduïu les activitats intenses.