CAT |  ESP
“Gràcies per salvar-me la vida”
Viernes, 12 de junio de 2015 (Barcelona)Imatge de la campanya impulsada per l'OMS per al Dia Mundial del Donant de Sang.
El 14 de juny se celebra a nivell internacional el Dia Mundial del Donant de Sang. Aquest any, el lema escollit per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a aquesta commemoració ha estat “Gràcies per salvar-me la vida”. La jornada busca promoure l’accés universal a sang segura mitjançant la donació de sang voluntària i no remunerada.

La data recorda el naixement de Karl Landsteiner a Viena (Àustria), el 14 de juny de 1868. Landsteiner, que va morir a Nova York al juny de 1943, va ser patòleg i biòleg, i va identificar el factor Rhesus. La gran aportació de Landsteiner va ser el descobriment i la tipificació dels grups sanguinis. Se li va concedir el Premi Nobel de Fisiologia o Medicina l’any 1930.

Segons expliquen des de l’OMS, la campanya per al Dia Mundial del Donant de Sang de 2015 té els objectius següents: agrair als donants de sang les seves donacions, que permeten salvar vides humanes; promoure la donació de sang voluntària i no remunerada; conscienciar la població sobre la necessitat de donar sang amb regularitat, ja que els components de la sang tenen un període de conservació breu, i animar els donants habituals i els possibles donants a que donin sang amb regularitat; centrar-se en la salut dels donants i en la qualitat de l’atenció que reben, ja que són factors fonamentals per a obtenir el seu compromís i promoure el desig de donar regularment, i convèncer els ministeris de salut que manifestin el seu reconeixement als donants voluntaris no remunerats i proporcionin recursos suficients per a prestar-los una atenció de qualitat.

Les transfusions de sang i els productes sanguinis contribueixen a salvar milions de vides cada any. Permeten augmentar l’esperança i la qualitat de vida de pacients amb malalties potencialment mortals, així com dur a terme procediments mèdics i quirúrgics complexos. També desenvolupen un paper fonamental en l’atenció maternoinfantil, els desastres naturals i els desastres provocats per l’ésser humà, ja que permeten salvar la vida de moltes persones.

És possible donar sang cada dos mesos (amb un màxim de 4 cops l’any els homes i 3 cops l’any les dones). Poden ser donants els majors de 18 anys que pesin més de 50 quilos i tinguin un bon estat de salut.