CAT |  ESP
Parlar de futbol ajuda a les persones amb problemes de memòria
Lunes, 4 de mayo de 2015 (Barcelona)Imatges de l'enregistrament del documental. Fotos: El Cangrejo.
La Fundació Salut i Envelliment de la  Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb la promoció i finançament de la Federació Espanyola d’Associacions de Futbolistes Veterans (FEAFV), ha desenvolupat un estudi anomenat “Desenvolupament i evolució d’un programa de reminiscència basat en el futbol per a persones grans amb deteriorament cognitiu”.

Aquest estudi, realitzat a l’Hospital de Dia del Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona i la residència Ballesol Burjassot de València, s’ha basat en la teràpia de reminiscència, un tractament no farmacològic per estimular la capacitat cognitiva. Així, s’han fet tallers amb pacients amb deteriorament cognitiu o demències lleus o moderades, amb els quals s’han fet converses en grup, xerrades d’exjugadors, visualització de vídeos i fotografies, etc. Xerrades que s’han fet amb futbolistes veterans i amb voluntaris.

Els resultats d’aquest estudi indiquen una percepció de millora de l’atenció, l’estat d’ànim i la comunicació de les persones amb deteriorament cognitiu lleuger o moderat, així com una millora de la comunicació de les persones amb demència amb els seus familiars i un millor coneixement de les persones amb demència per part dels professionals que les atenen.

Aquest estudi preliminar es va començar a desenvolupar a finals del 2014, i en el darrer mes d’abril s’han fet altres activitats. El Centre Pere Virgili va acollir, a mitjans de mes, una reunió entre un psicòleg expert en el tema i un grup de pacients del centre. El metge va llegir articles futbolístics i va fer alguns dels exercicis desenvolupats per la UAB, provocant el despertar de records als pacients i generant una conversa entre ells sobre fets de la història del futbol. I no només es va fer aquesta activitat sinó que, entre altres coses, també es va fer una visita dels pacients participants de l’estudi al camp de futbol del Barça, el Camp Nou. I en aquesta darrera tasca, ambulàncies DOMINGO hi va col·laborar amb el transport d’aquests pacients fins a l’estadi.

Aquesta experiència al Centre Pere Virgili està sent documentada i transformada en un mini documental, elaborat conjuntament per la revista Líbero i l’equip de Lola amb la productora El Cangrejo, que ajudarà en la difusió de l’estudi i a implementar-lo a altres centres.