CAT |  ESP
Més d’un miler de persones esperen una donació d’òrgans a Catalunya
Miércoles, 25 de marzo de 2015 (Catalunya)El darrer dimecres del mes de març se celebra el Dia Estatal del Trasplantament. A Catalunya, l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) és l’encarregada de planificar, ordenar i coordinar les activitats relacionades amb l'extracció, la conservació, la distribució, el trasplantament i l'intercanvi d'òrgans i teixits per a utilitzar-los amb finalitats terapèutiques.

Segons les dades provisionals de 2014 facilitades per l’OCATT, l’any passat es van registrar 218 donacions de cadàver i 165 donants vius al nostre territori. El 45% dels donants vàlids tenien més de 60 anys, i el 26,1% més de 70. Es van dur a terme entre dos i tres trasplantaments d’òrgans de mitjana al dia.

El percentatge de negatives familiars, que es manté més o menys estable des de finals dels anys 90, es va situar en el 19,7%. Si bé és cert que l’Estat espanyol és líder mundial en trasplantaments, també cal tenir en compte que més de 1.300 persones continuaven esperant rebre un òrgan en els centres trasplantadors de Catalunya a finals d’any.

Per això, l’OCATT planteja per a aquest 2015 diverses estratègies per a incrementar les donacions. D’una banda, es proposen mesures relacionades amb l’organització interna del sistema sanitari: augmentar la detecció de casos de mort encefàlica i mort en asistòlia; implementar el model d’organització territorial de la donació a Girona, Lleida i Tarragona, i reforçar les funcions i atribucions del Coordinador Hospitalari de Trasplantaments. D’altra banda, es busca incrementar la sensibilització per la donació, a través de la Carpeta Personal de Salut i l’ús de les xarxes socials.

En l’actualitat, a Catalunya hi ha una extensa xarxa de centres autoritzats per a l’extracció d’òrgans, que es concentren sobretot a l’àrea metropolitana de Barcelona. Al nostre territori es practiquen tot tipus de trasplantaments d’òrgans. ambulàncies DOMINGO treballa amb l’OCATT des de l’any 2013, prestant serveis de transport sanitari de l’equip humà (personal mèdic i d’infermeria) i dels assistencials quirúrgics (material per a les extraccions i neveres), així com dels òrgans i teixits.