CAT |  ESP
Nou rècord de donació d’òrgans i de trasplantaments a Catalunya
Lunes, 15 de enero de 2018 (Barcelona)Un any més, Catalunya ha tornat a batre el rècord en donació d’òrgans i, gràcies a aquest augment, també ha crescut la xifra de trasplantaments. En total, s’han realitzat 1.106 trasplantaments, un 8,8% més que al 2016, fet que situa la comunitat catalana com a referent internacional amb una de les taxes per habitant més altes del món.

Segons les dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) presentades la setmana passada, la clau d’aquest nou rècord es troba a les 333 donacions d’òrgans de cadàver, que han crescut un 5,7% respecte al 2016. Sobre tot, destaca el creixement de la donació en asistòlia controlada, que és la que prové de malalts terminals d’algunes patologies que moren als hospitals per cessament irreversible de l’activitat cardíaca. L’Hospital de Bellvitge és el centre que ha generat més donacions d’aquest tipus.

D’altra banda, també s’han incrementat les donacions de teixits (amb 1.557 donants) i de medul·la òssia (43.249 persones inscrites), factors que també han afavorit l’augment dels trasplantaments a Catalunya i la reducció de les llistes d’espera. Els trasplantaments que van augmentar durant el 2017 van ser els renals (10,2%), els cardíacs (9,1%), els pulmonars (21,9%) i els pancreàtics (21,4%). Només els hepàtics van baixar lleugerament (-4,2%).

Pel que fa als centres, l’Hospital de la Vall d’Hebron és on més trasplantaments s’han realitzat (271), seguit de l’Hospital de Bellvitge amb 252 i l’Hospital Clínic amb 245.

Finalment, cal destacar la xifra total de trasplantaments pediàtrics fets a Catalunya, que ascendeix a 900 des de l’any 1981. Tot i que el nombre de trasplantaments (36) és inferior al de 2016 (44), L’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Maternoinfantil de la Vall d’Hebron fan 1 de cada 4 trasplantaments infantils de tota Espanya.