CAT |  ESP
Consells de salut per Nadal
Miércoles, 20 de diciembre de 2017 (Barcelona)Ja estan aquí les festes de Nadal, el cap d’any i l’arribada dels Reis Mags; molts dies festius seguits, d’estar en família i, com no, de menjar abundant. Sense deixar de banda el caràcter festiu, s’ha de tenir present que els excessos d’aquests dies poden perjudicar la nostra salut en diferents aspectes i, per això, és tan important controlar les nostres ingestes i prevenir problemes posteriors.

Greixos, alcohol i sucre

Els menús dels dies de Nadal i de Sant Esteve acostumen a incloure gran quantitat de menjar, calòric i amb molts greixos. A això s’ha de sumar la ingesta de begudes alcohòliques com la cervesa, el vi o el cava, que també fan acte de presència també en aquests dies, i les postres. Torrons, polvorons i bombons, tan típics en aquestes dates, són aliments amb grans quantitats de sucre. L’excés d’aquests aliments en dies continuats pot provocar ressaca, dolors gastrointestinals o problemes cardiovasculars, a més d’afectar negativament a persones amb malalties com la diabetis.

Dies de descans

Tot i que aquests dies no són laborables i, en general, es disposa de més hores per dormir, el nostre descans pot veure’s afectat per l’alteració de la rutina o per ingestes abundants d’aliments i begudes. La recomanació dels experts és de fer les ingestes més quantioses durant el dia, és a dir, per dinar i no per sopar. Si s’eviten les grans quantitats de menjar a la nit, afavorirem un descans de més qualitat. També s’han d’evitar les begudes alcohòliques abans d’anar a dormir, ja que ens poden generar inquietud, retardar l’arribada de la son i, en definitiva, perjudicar el descans.

Arribada de l’hivern

Els menjars calòrics ajuden a contrarestar el fred que acompanya les festes nadalenques, que coincideixen amb l’arribada de l’hivern i les baixes temperatures. Tot i que les reunions familiars es fan en espais tancats on no hi entra el fred, aquests dies també es planegen sortides grupals on tota la família comparteix alguna activitat. Cal recordar que els contrastos de temperatura poden provocar refredats, afavorir l’aparició de grip o de malalties respiratòries lleus i greus. Per això, cal disposar de roba adequada per a cada ambient i, sobre tot, abrigar-se en sortir al carrer per evitar agafar fred i perjudicar les vies respiratòries.

Prevenció i solució

La millor manera de no perjudicar la nostra salut durant les vacances de Nadal és la prevenció. Si evitem els excessos i apliquem bones pràctiques, mantindrem la nostra línia saludable. Si no es poden evitar els excessos, sempre queden els propòsits d’any nou de començar una dieta i anar al gimnàs. Les dietes i l’exercici són solucions per eliminar els quilos de més que s’hagin pogut agafar durant les festes. No obstant, ambulàncies DOMINGO recorda que aquesta solució no és puntual, sinó que hauria de replicar-se durant tot l’any, i que la millor solució sempre és la constància i la prevenció.