CAT |  ESP
El tabac, la gran amenaça per a la salut respiratòria
Miércoles, 31 de mayo de 2017 (Barcelona)Amb el lema “El tabac, una amenaça per al desenvolupament” se celebra aquesta nova edició del Dia Mundial Sense Tabac, en el qual l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i altres organitzacions que lluiten contra el tabaquisme centren els seus esforços a demostrar que la indústria del tabac compromet el desenvolupament sostenible, la salut i el benestar de qualsevol país.

El tabac provoca cada any 6 milions de morts al món, 650.000 en la Unió Europea i gairebé 60.000 a Espanya. Encara que el consum de tabac ha descendit fins a un 20% de la població espanyola, la xifra actual de fumadors i l'edat mitjana a la qual s'inicien (13 anys) posen de manifest la necessitat de continuar amb la implementació de polítiques eficaces per reduir el consum.

Els efectes del tabac sobre el sistema respiratori

L'aparell respiratori és el més perjudicat pels efectes nocius del tabaquisme i els pulmons, en concret, els que més pateixen les conseqüències. El tabac és el principal causant de malalties com el càncer de pulmó o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC); no obstant això, també es relaciona amb altres tipus de càncer (cap, coll, estómac…), ateromarosi i diverses malalties cardiovasculars.

Més enllà d'afectar al sistema respiratori i a l'organisme en general, el tabac també influeix en l'envelliment de la pell, en la productivitat diària i en la imatge corporal (olors, color groguenc de l'esmalt i els dits, etc.), entre altres situacions. A més, encara es produeixen 19.000 morts anuals per culpa del tabaquisme passiu en la Unió Europea, per la qual cosa els fumadors no solament perjudiquen la seva salut, sinó també la dels qui els envolten.

ambulàncies DOMINGO recomana sempre als seus pacients abandonar els hàbits del tabac per millorar l'eficàcia dels tractaments aplicats i millorar la salut i la qualitat de vida.