CAT |  ESP
Transport pediàtric: l’infant no és un adult en petit
Viernes, 20 de mayo de 2016 (Barcelona)Interior d'una ambulància de transport pediàtric.
El transport interhospitalari neonatal i pediàtric (TP) és un factor clau en la cadena de supervivència d’infants en estat greu. Per això, cal que siguin professionals competents i degudament formats els qui desenvolupin la prestació d’aquest servei.

Amb l’objectiu de contribuir a la qualitat dels serveis de TP, el tècnic d’ambulàncies DOMINGO Salvador Sánchez ha participat en la redacció de l’article “Formació i seguretat en transport pediàtric”, publicat al volum 72 de la Revista Espanyola de Pediatria. L’article el signen també P. Domínguez Sampedro i M. Valín Tascón, ambdós d’una Unitat de transport del SEM-Pediàtric, i R. Jordán Lucas, del Servei de Neonatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

El text destaca que l’activitat formativa és molt important per a les unitats de TP del Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEMP), tant pel que fa a la formació continuada dels mateixos integrants de l’equip com a la formació d’altres professionals implicats en el transport pediàtric i neonatal.

Els autors de l’article, tots ells vinculats al SEMP Vall d’Hebron, recorden que “l’infant no és un adult en petit”, i és per això que sempre que es parla de TP “s’ha de tenir en compte el perfil dels pacients a traslladar”. Exposen quins són els aspectes principals que s’aborden als cursos sobre TP, i subratllen la importància de la formació estandarditzada, la formulació d’objectius coherents amb les particularitats del TP i el model local de transport, el valor de la simulació en totes les seves dimensions i nivells, i el potencial de la simulació d’alt nivell tecnològic.

Pel que fa a la seguretat, s’insisteix en la idea que ha de ser considerada no només en relació al pacient sinó també a l’equip assistencial, al vehicle i al seu equipament. Es detallen els principals continguts del protocol d’immobilització de pacients pediàtrics i neonatals utilitzat per l’equip SEMP Vall d’Hebron, destacant els sistemes de retenció infantil. També es fa referència als continguts del protocol que utilitza l’equip de SEMP Vall d’Hebron per a la immobilització de pacients pediàtrics.