CAT |  ESP
Gran part dels casos de diabetis poden prevenir-se
Jueves, 7 d' abril de 2016 (Barcelona)Fragment d’un dels cartells elaborats per l’OMS per al Dia Mundial de la Salut.
La incidència de la diabetis està augmentant ràpidament en molts països, i de manera extraordinària en països d’ingressos baixos i mitjans. Segons les previsions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la diabetis serà la setena causa de defunció al 2030.

Segons informen des de l’OMS, s’estima que al 2008 uns 347 milions de persones de tot el món tenien diabetis, i que al 2012 aquesta malaltia va ser la causa directa d’uns 1,5 milions de defuncions. D’aquestes, més del 80% van produir-se en països d’ingressos baixos i mitjans.

Aquest any, l’OMS ha decidit dedicar la campanya del Dia Mundial de la Salut, que se celebra aquest 7 d’abril, a incrementar la conscienciació respecte de l’augment de la diabetis i dels seus efectes. En aquest sentit, l’OMS ha treballat per a impulsar un conjunt d’activitats específiques, eficaces i assequibles, que permetin fer front a la diabetis, amb mesures per a prevenir-la i per a diagnosticar, tractar i atendre als qui la pateixen.

La diabetis és una malaltia crònica que es produeix quan el pàncrees no produeix insulina suficient, o quan el cos no pot utilitzar eficaçment la insulina que produeix. La insulina, una hormona que regula el sucre a la sang, aporta energia necessària per a viure. Si no pot arribar a les cèl·lules per convertir-se en energia, el sucre s’acumula a la sang fins a assolir nivells perjudicials.

Existeixen dues formes principals de diabetis. Les persones amb diabetis de tipus 1 generalment no produeixen insulina, raó per la qual necessiten injeccions d’insulina per a sobreviure. Les persones amb diabetis de tipus 2, que representen el 90% dels casos, acostumen a produir la seva pròpia insulina, però o bé ho fan en una quantitat insuficient o bé no la poden utilitzar adequadament; en general, tenen sobrepès i són sedentàries, dues circumstàncies que augmenten les seves necessitats d’insulina.

Amb el temps, la hiperglucèmia pot posar en perill tots els òrgans principals del cos i provocar atacs cardíacs, accidents cerebrovasculars, neuropaties, insuficiència renal, ceguesa, impotència i infeccions que poden necessitar amputació.

Des de l’OMS, recorden que gran part dels casos de diabetis es poden prevenir. Algunes mesures simples relacionades amb l’estil de vida s’han revelat eficaces per a prevenir o retardar l’aparició de la diabetis de tipus 2. El manteniment del pes normal, la realització d’activitat física periòdica i una dieta saludable poden reduir el risc de diabetis.

Igualment, quan es desenvolupa, la diabetis es pot controlar i tractar per a prevenir complicacions. Un major accés al diagnòstic, l’educació sobre el control personal de la malaltia i un tractament assequible són components fonamentals de la resposta.

En el marc del Dia Mundial de la Salut, l’OMS ha elaborat un conjunt de continguts informatius sobre la diabetis que poden consultar-se a la pàgina web de l’organització.