CAT |  ESP
Què és el zika?
Miércoles, 3 de febrero de 2016 (Barcelona)Les partícules de virus tenen 40 nm de diàmetre, una envoltura exterior i un nucli dens interior. La fletxa identifica una única partícula de virus. Foto: www.cdc.gov, Cynthia Goldsmith.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha afirmat a principis d’aquesta setmana que el virus del zika representa una emergència de salut pública d’importància global. Aquesta declaració impulsarà la posada en marxa de mecanismes de coordinació internacional per a fer front a la propagació del virus.

Segons ha assenyalat la directora general de l’OMS, Margaret Chan, en declaracions recollides pel diari El País, l’emergència no es planteja “pel virus del zika en si mateix, sinó per la seva associació amb la microcefàlia i altres trastorns neurològics, com la síndrome de Guillain-Barré”. La declaració és, segons Chan, una mesura de precaució: “No podíem esperar que es demostri la relació”, ha afirmat.

La malaltia causada pel zika és coneguda des de fa anys. Segons expliquen des de l’OMS, el virus del zika va identificar-se per primer cop en macacos al 1947, a Uganda, a través d’una xarxa de monitoratge de la febre groga selvàtica. Posteriorment, al 1952, va identificar-se en l’ésser humà a Uganda i la República Unida de Tanzània. Posteriorment, s’han registrat brots de malaltia per aquest virus a Àfrica, les Amèriques, Àsia i el Pacífic.

El zika es transmet mitjançant picades de mosquits del gènere Aedes i, segons indiquen les darreres investigacions, també es pot contraure per transmissió sexual. No està clar quin és el període d’incubació de la malaltia (el temps transcorregut entre l’exposició i l’aparició dels símptomes) causada pel virus, però es calcula que és de pocs dies. Els seus símptomes són febre, erupcions maculopapulars, conjuntivitis, miàlgies, artràlgies, malestar i cefalees; acostumen a durar entre 2 i 7 dies.

Durant els grans brots que s’han produït a la Polinèsia francesa el 2013 i al Brasil al 2015, les autoritats sanitàries estatals van notificar potencials complicacions neurològiques i autoinmunes. Recentment, les autoritats sanitàries brasileres han observat un augment de les infeccions per aquest virus a la població general, així com un increment dels nounats amb microcefàlia al nord-est del país.

Els organismes que estan investigant aquests brots estan trobant proves cada cop més nombroses d’una relació entre el virus del zika i la microcefàlia, tot i que són necessàries més investigacions per a comprendre aquesta relació. Igualment, s’estan investigant altres causes possibles.

Pel moment, no hi ha vacunes ni tractaments específics per a aquesta malaltia. La millor manera de prevenir-la consisteix en la protecció davant de les picades dels mosquits.