CAT |  ESP
I Jornades Internacionals d'Emergències Mèdiques
Viernes, 24 d' abril de 2015 (Barcelona)Imatges de les I Jornades Internacionals d'Emergències Mèdiques.
Durant quatre dies, del 7 al 10 d’abril, les instal·lacions d’ambulàncies DOMINGO van acollir un curs sobre el sistema d’emergències mèdiques a Nova York. George W. Contreras i Jack Finkelstein, paramèdics membres del sistema d’emergències de la ciutat, van ser els encarregats d’explicar als tècnics en transport sanitari la organització i característiques d’aquest sistema per donar resposta davant de qualsevol servei d’emergència – ja sigui per part de la policia, els bombers o els paramèdics-.

Tot i que centrat especialment amb l’actuació dels paramèdics, que en certa manera seria l’equivalent als tècnics de transport sanitari aquí -sense la participació mèdica-, durant la jornada es va poder fer un retrat específic dels serveis d’emergències dels Estats Units, fent una comparativa amb el sistema català i aportant algunes tècniques que poden ajudar a millorar l’atenció dels pacients i el servei en una situació que pot ser complicada.

Així doncs, es va exposar com funciona el sistema d’emergències mèdiques a EUA, i a Nova York en concret, i quina és la formació d’un tècnic i un paramèdic als Estats Units. Contreras va remarcar “la importància dels simulacres” per organitzar respostes davant de qualsevol emergència que es pugui produir. Uns simulacres que comptin “amb tots els cossos de seguretat” per provar “què funciona i què no” i així actuar de la millor manera possible en una situació real. També va voler posar en valor tot allò que s’aprèn després d’una situació d’emergència, compartint algunes experiències com l’actuació durant l’huracà Sandy (2012) en el seu pas per Estats Units o els atemptats de l’11-S (2001) a Nova York.

Un cop feta la introducció inicial, Finkelstein va voler fer una explicació esquemàtica, però molt eficient, de com detectar materials perillosos i com actuar si es produeix una exposició a aquests.

Com es van encarregar de recordar durant tota la jornada, la pràctica i el simulacre és molt important per desenvolupar bé la feina d’aquests professionals, per això també van dedicar una bona part del curs a aquesta vessant. Per una banda, es va fer una sessió d’immobilització del pacient (teòrica i pràctica) comparant les tècniques emprades a EUA i a casa nostra, una manera de complementar les dues maneres de fer. D’altra banda, també es va fer una sessió de treball en equip per a l’assistència en el maneig de la via aèria i en l’accés de vies intravenoses i intraòssies.

El final de la jornada es va dedicar a la tècnica per al triatge en incidents amb múltiples víctimes, com a l’anterior, fent una part teòrica i una altra de pràctica.

Al final de la jornada els instructors, Contreras i Finkelstein, com també els coordinadors del curs, Salvador Sánchez i Elena Prieto, es mostraven molt contents per la participació dels alumnes i pel coneixement que s’havia adquirit, respectivament.

George W. Contreras és Director i professor de la Facultat de Ciències Aliades de Salut del Kingsborough Community College; professor en el maneig d’emergències i desastres del Metropolitan College of New York; paramèdic de la ciutat de Nova York i President de The GWC Group, LLC.

Jack Finkelstein és Director dels Serveis d’Emergències Mèdiques, Coordinador de prevenció de desastres i Director del Centre de Capacitació d’AHA del Wyckoff Heights Medical Center de Brooklyn; professor en el maneig d’emergències i desastres del Metropolitan College of New York i Director d’Operacions de Trivirtus Solution Group.